Stacks Image 42

TV REGIE van (sport)evenementen

Stacks Image 59

Frans van Vliet, regisseur.

Met meer dan 25 jaar ervaring heeft hij faam verworven door het in beeld brengen van prominente sportevenementen als Motorsport: TT van Assen, WK Superbikes, WK IJsspeedway, Motorcross, Endurance
Autosport: Formule 1, Formule 3, Marlboro Masters, Gamma Racing Day,
WK Voetbal, Eredivisie voetbal, EK Atletiek, Korfbal, EK Synchroonzwemmen, Basketbal, Volleybal, Schaatsen, Marathon schaatsen, IJshockey, Tennis, Wielrennen, Hockey, Handbal, Honkbal, Paardensport Indoor Brabant, Jumping Amsterdam e.v.a.
Ook heeft hij diverse documentaires op zijn naam staan, waaronder die van de renovatie van Stadion Feijenoord, beter bekend als "De Kuip".
Gebouwd in 1937 was het stadion in 1994 toe aan een grondige renovatie. Het moest een meer multifunctioneel stadion worden. Tijdens de bouw, die slechts 8 maanden in beslag nam, werd de bouw ook nog eens stilgelegd voor diverse wedstrijden, de KNVB Bekerfinale, en een concert van Pink Floyd.
Op 16 november 1994 werd de vernieuwde Kuip weer officieel in gebruik genomen met de interlandwedstrijd Nederland - Tsjechië.
De Kuip
"De Kuip leg er hiero weer piekfijn bij"

Renovatie De Kuip, deel 1 (04'.39")
Renovatie De Kuip, deel 2 (02'.53")
Renovatie De Kuip, deel 3 (13'.04")

Is een programma over het Rotterdamse voetbalstadion De Kuip alleen maar leuk voor Feyenoord-supporters?
Nee, hebben
de makers Frans van Vliet en Hans Kiviet gedacht. In de Kuip wordt tenslotte ook gevoetbald door Oranje en opgetreden door diverse popgroepen.
Gooi er beelden van de spectaculaire renovatie tegenaan, wat wetenswaardigheden over het gebouw, en het programma is bestemd voor een groot publiek.
Het is altijd weer leuk beelden te zien van lang geleden: de opening van de Kuip in 1937, flitsen van gespeelde interlands, Feyenoord en Ajax die er de Europa Cup winnen, en herinneringen van oud-spelers. Zoals Feyenoorder Coen Moulijn: 'Er ging iets magisch van uit. Als je in een volle Kuip moest spelen, stond je al met twee nul voor.' Maar ook Johan Cruijff, de legendarische nummer 14 van Ajax, was vol lof: 'In de periode dat ik voetbalde, was het het meest sfeervolle stadion. Het was echt een voetbalstadion.'
In 1994 moest er aan die zelfde Kuip flink vertimmerd worden. De renovatie (platgooien was er niet bij, 'een monument moest een monument blijven') kostte 115 miljoen gulden. En hoewel er aan het voetbaltalent van de Rotterdammers nogal eens wordt getwijfeld, kan dat van de werklust niet worden gezegd: de verbouwing werd in slechts zeven maanden geklaard.

Volkskrant recensie 12 april 1995, E. van den Boomgaard

Contact:

email: info@fransvanvliet.nl | T: 035 582 49 63 | M: 06 53 396 730
KvK: 30122204 | BTW: NL009268212B01